vrijdag 2 september 2011

'In 2020 alleen nog duurzaam vlees in winkels'

Uiterlijk in 2020 ligt er nog alleen duurzaam vlees in de Nederlandse winkels. Dat is althans het ambitieuze streven van een vooraanstaande commissie die de provincie Noord-Brabant adviseert over de toekomst van de veehouderij.
Vlees in de winkel van een biologsche dynamische boerderij. © ANP
Vlees in de winkel van een biologsche dynamische boerderij. © ANP
 
Voorzitter Daan van Doorn (voormalig topman van vleesverwerker VION) heeft het resultaat vandaag gepresenteerd op het provinciehuis in Den Bosch.

Prominenten zoals de voormalige ministers Ab Klink en Pieter Winsemius en de voormalige Tweede Kamerleden Felix Rottenberg en Marijke Vos maakten deel uit van de commissie.

Onvrede over de stallen
De commissie constateert dat er een impasse is ontstaan tussen de gedwongen volumegroei in de veehouderij en de maatschappelijke onvrede over grote, volle stallen. Uit gesprekken met vertegenwoordigers uit de sector, belangenorganisaties en betrokken Brabanders bleek ook het brede verlangen naar een koerswijziging
De commissie kiest voor een radicale ommekeer die alleen kan slagen bij een nationale aanpak. Als eerste stap adviseert de commissie al vanaf 1 januari een eind aan het preventief gebruik van antibiotica.

Rendabel

Een modaal duurzaam ('zorgvuldig intensief') veeteeltbedrijf is volgens de commissie rendabel met bijvoorbeeld 6700 vleesvarkens, 240.000 vleeskuikens of 1700 vleeskalveren en vier personeelsleden. De beperkingen die Brabant heeft opgelegd aan de grootte van de stallen (maximaal 1,5 hectare), vormen vooralsnog geen beperking, oordeelt de commissie.

Lees het hele bericht in het Parool

Geen opmerkingen:

Een reactie posten