zaterdag 15 oktober 2011

Positieve sfeer op Occupy Amsterdam

Naar schatting 1300 tot 1500 mensen hebben zich verzameld op het Beursplein voor de actie Occupy. Dat liet een woordvoerster van de politie weten. Het protest verloopt volgens haar in een goede sfeer.
© ANP
© ANP
De politie heeft door de drukte aan het begin van de middag het Damrak afgezet voor verkeer. Trams worden omgeleid. De zegsvrouw verwacht dat de straat mogelijk in de loop van de avond weer kan worden vrijgegeven. De actie kent in principe geen eindtijd. Op het plein staan enkele tenten en actievoerders hebben aangegeven te blijven zolang het nodig is. Volgens de politiewoordvoerster is het in principe verboden te slapen op straat, maar zal dit nu zolang het rustig verloopt worden gedoogd.

'Echt een feestje'
'We gaan door totdat het doodbloedt', aldus een van de aanwezigen. 'Het is echt een feestje', zei Bas de Vries, een van de initiatiefnemers. 'Kinderen, mensen met honden en ouden van dagen, iedereen is er. De één is tegen kernenergie, de ander heeft een dementerende tante die 24 uur per dag in een luier loopt, weer een ander is boos op de banken of op Geert Wilders. Ik ben zo blij dat dit gebeurt.'

De positieve sfeer is volgens hem te danken aan het feit dat mensen weliswaar boos zijn, maar niet op elkaar. 'Ze vinden hier een platform. Nadat ze jaren hebben gezeurd op verjaardagen, kunnen ze hier met elkaar praten over een oplossing.'

Kwartier klappen
De deelnemers hebben vanmiddag op het Beursplein een applaus van een kwartier lang gehouden. Het geklap ging gepaard met muziek, gefluit en gejoel.

'Maak lawaai, de hele wereld moet het horen', riep de initiatiefnemer. Na afloop klonk het lied Imagine van John Lennon.

Lees het hele bericht in het Parool

Geen opmerkingen:

Een reactie posten