zondag 2 oktober 2011

Na 30 jaar weer rockfestival in Afghanistan

Voor het eerst sinds 30 jaar was er dit weekend in Afghanistan weer een festival met live-muziek. Tijdens het zes uur durende muziekfestival traden bands op uit Australiƫ, Kazachstan, Oezbekistan en Afghanistan. De muziek varieerde van indie tot blues en zelfs death metal.

Het evenement getiteld Sound Central, werd gehouden op het terrein van de pittoreske Babur Gardens in Kabul , was een unicum  voor het conservatieve islamitische land waar lange tijd muziek verboden was onder het Taliban-regime. Een Australische fotojournalist, Travis Beard, heeft het festival georganiseerd.

De locatie van het evenement werd zo lang mogelijk geheim gehouden, uit angst voor aanslagen. Meer dan 450 fans bezochten het mini-festival.

Geen alcohol
Het was echter geen rockfestival zoals wij gewend zijn: alcohol was niet verkrijgbaar, het enige voedsel dat beschikbaar was kebab, en de muziek stopte twee keer, zodat de oproep tot gebed te horen was uit de nabijgelegen moskeeƫn.

'Rock and roll zal de wereld veranderen, en we hopen dat het Afghanistan ook zal veranderen', vertelde de gitarist van de Oezbeekse band Tears of the Sun, Nikita Makapenko, aan Reuters. 'Dit is historisch, en het is nog maar het begin.'


Bron: Trouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten