donderdag 13 oktober 2011

Nederland is ok

We zeiken wat af over ons land. Toch komt Nederland in veel lijstjes bovendrijven als nummer één.
Natuurlijk, er is best wel eens wat mis in ons land. En zo niet, dan verzinnen we wel wat. Toch is er een groot aantal zaken waarin we moeilijk te verslaan zijn. Zo heeft ons land het beste pensioenstelsel, de beste luchthaven van Europa, de veiligste touringcars, de beste haveninfrastructuur, de meeste startende ondernemers van Europa, het beste drinkwater, wiet met het hoogste THC-gehalte, de meeste domeinnamen en de meest gewilde fotomodellen. En dan zijn er ook nog de volgende acht, waar we best een beetje trots op mogen zijn.

Zorg
Was de zuster weer te laat met het legen van uw bedpan en stonden er voor de zoveelste keer doodgekookte aardappeltjes op het menu? Bedenk dan dat u nergens beter ziek kunt zijn dan in de Nederland. Volgens de laatste versie van de Euro Health Consumer Index, een uitvoerig onderzoek naar de Europese gezondheidszorg van het Zweedse Health Consumer Powerhouse, zijn we de Europese kampioen gezondheidszorg. En dat met grote afstand. Er werd naast bijvoorbeeld het aantal sterfgevallen na een hartaanval zelfs gekeken naar details als envelopjes die in sommige landen onder tafel aan een arts worden betaald. De Zweedse onderzoekers komen superlatieven tekort wanneer ze ons zorgstelsel beschrijven. Het enige puntje van kritiek betreft de wachtlijsten. Die mogen hier wel ietsje korter.
Gevaar: Om een miljardengat in de begroting van minister Schippers (VWS) te stoppen moet de gezondheidszorg over de hele linie vele honderden miljoenen bezuinigen. En dat gaat uiteraard ten koste van ons goede rapportcijfer.

Vestigingsklimaat
De Barometer Nederlands vestigingsklimaat 2011 van Ernst & Young kwam twee maanden geleden met positief nieuws. Het aantal buitenlandse investeringsprojecten in Nederland is met 115 projecten terug op het niveau van voor de crisis, een groei van meer dan 6 procent. Nederland is hiermee achtste op de Europese ranglijst van landen met de meeste aangetrokken buitenlandse investeringsprojecten in 2010. Ook het aantal investeringen in hoofdkantoren in Nederland nam voor het eerst in drie jaar weer toe: van 6 in 2009 naar 20 in 2010. Daarnaast staat Amsterdam dit jaar in de topvijf van beste vestigingsplaatsen voor bedrijven in Europa. De stad steeg van de zesde naar de vierde plaats, blijkt uit het gisteren gepubliceerde jaarlijkse onderzoek van adviesbureau Cushman & Wakefield naar de beste Europese vestigingslocatie voor bedrijven.
Gevaar: Staatssecretaris Weekers van Financiën wil een belangrijke expatregeling afschaffen. Daarnaast wil de Amerikaanse overheid meer geld zien van Amerikaanse bedrijven die onder meer via Nederland handige belastingtrucs toepassen.

Lees het hele artikel in De Pers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten