vrijdag 28 oktober 2011

Norm duurzaam vlees op komst

Solidaridad krijgt van het kabinet 30 miljoen euro extra om eerlijke handel en duurzame productie verder te ontwikkelen. Zo zullen samen met bedrijven normen worden opgesteld voor duurzaam vlees. Bestaande programma's voor teelt, handel en verwerking van soja, palmolie, suiker en katoen worden uitgebreid. Samen leggen deze sectoren beslag op meer dan 60 procent van de landbouwgrond in de wereld.Bij het overleg over duurzaam vlees zitten naast Solidaridad onder meer het Wereld Natuur Fonds, het Amerikaanse supermarktconcern Walmart, landbouworganisatie Cargill en restaurantketen McDonald's aan tafel.

Eerder werden afspraken gemaakt over verantwoorde soja en palmolie. Daarbij werden eerst normen opgesteld die bedrijven vervolgens moesten naleven om een certificering te krijgen. Maar voor vlees willen de initiatiefnemers tegelijk kennis uitwisselen voor duurzame veehouderij en normen opstellen.

Klimaatverandering

De veehouderij wordt gezien als een van de belangrijke oorzaken van klimaatverandering. Door ontbossing ten behoeve van het houden van koeien wordt de opname van kooldioxide belemmerd. Daarom moeten volgens Solidaridad-directeur Nico Roozen boeren die het bos laten staan worden beloond. "Het voorkomen van ontbossing is een van de effectiefste en goedkoopste manieren om klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen te realiseren." Volgens Solidaridad is het overleg over duurzame veehouderij in een pril stadium en is er nog veel uitwisseling nodig over de regels. Bijvoorbeeld: hoe maak je afspraken als de manier waarop boeren vee houden in bijvoorbeeld Zuid-Amerika, Afrika en Europa sterk verschilt?
Lees het hele bericht in Trouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten