donderdag 5 januari 2012

Het definitieve einde van de legbatteij

Eieren uit legbatterijstallen mogen sinds zondag niet meer worden verkocht in de Europese Unie. Daarmee krijgen dierenwelzijnsorganisaties na jaren van protest hun zin. Maar hebben scharrelkippen het zoveel beter? En wordt het verbod wel in alle landen gehandhaafd?


1. Wat is er aan de hand?
Sinds afgelopen zondag mogen in de Europese Unie geen eieren uit legbatterijen meer verkocht worden. Ook de legbatterijen zelf zijn verboden. De kippen moeten een grotere kooi met extra voorzieningen krijgen of moeten kunnen rondlopen in scharrelruimtes. Tot dit verbod is al in 1999 besloten. In de legbatterij had de kip 550 vierkante centimeter ruimte – minder dan een A4’tje. In een kooi zaten vier of vijf kippen. Per 1 januari eist Brussel minimaal een stal met ‘verrijkte kooien’, de iets ‘luxueuzere’ variant op de legbatterij. Met 750 vierkante centimeter leefruimte en een strooiselbak, zitstok en nestruimte. Ook in de verrijkte kooien zitten vier tot vijf kippen. Critici zeggen dat het nauwelijks een verbetering is.
2. Zijn hier nog legbatterijen?
Bijna alle Nederlandse pluimveehouders zijn over op stallen met scharrelkippen. Van de 1.126 kippenbedrijven hebben nog zo’n 25 bedrijven stallen met legbatterijen. Het gaat om zo’n twee miljoen kippen, op een totaal van 44 miljoen. Voor eind juni moet de stal aangepast zijn. Wegens problemen met vergunningen konden deze boeren nog niet overstappen, zegt Alex Spieker van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders. De verrijkte kooien gelden in Europa nu als ondergrens. In Nederland worden deze per 2021 verboden. Nederlandse supermarkten weren al sinds 2004 legbatterijeieren. De Nederlandse kooi-eieren worden sinds die tijd vooral verwerkt tot eiproduct, voor bijvoorbeeld shampoo, mayonaise, pasta, beschuit of cake.
3. Waren er ook voordelen?
De nadelen van de kale kooi zijn duidelijk. In legbatterijen kan de kip de kooi niet uit en heeft zij geen legnest en zitstok. In de kleine leefruimte kunnen ze zich amper natuurlijk gedragen, waardoor ze gefrustreerd raken, zegt Ferry Leenstra, pluimveeonderzoeker van de Wageningen UR Livestock Research. Ook is het niet mogelijk een stofbad te nemen. Voor kippengedrag en kippenwelzijn is het dus echt beter dat nu bijna alle Nederlandse pluimveehouders zijn overgegaan op stallen met scharrelkippen, zegt Leenstra.
Maar er zijn ook nadelen voor de dieren, legt ze uit. Het aantal dode kippen in scharrelstallen ligt rond de 10 procent, een paar procent hoger dan bij legbatterijen. Met legbatterijen kunnen ziektes beter worden voorkomen, doordat de kippen niet in contact komen met hun eigen uitwerpselen (op lopende band afgevoerd). En als er een ziekte is, kan deze makkelijker gecontroleerd worden doordat de ziekte zich minder snel in de stal verspreidt. Bovendien doen scharrelkippen meer aan ‘pikkerij’, zegt Leenstra. „Zo kunnen er bloedplekjes ontstaan bij kippen, waardoor de andere kippen nog meer gaan pikken en ze uiteindelijk doodgaan. En incidenteel klitten scharrelkippen zo erg samen dat ze stikken.” De kostprijs voor een scharrelei ligt momenteel rond de 7 eurocent, ongeveer 1 tot 1,5 cent duurder dan een legbatterijei.

Lees het hele artikel in Nieuwsblog nrc.next

Geen opmerkingen:

Een reactie posten