maandag 29 augustus 2011

Onbespoten groenten en een goed gesprek

Kinderen leren in een moestuin waar de aardappels vandaan komen.©Jorgen Caris


Het is zorgwekkend dat oude mensen vereenzamen omdat ze de deur niet meer uitkomen. Dat de voedselprijzen zijn gestegen. Dat groenten en fruit niet lekker zijn vanwege onrijp, waterig of bespoten - of alle drie tegelijk. Dat kinderen denken dat aardappels in zakken groeien en frambozen in bakjes. Iedereen klaagt over dit soort zaken, maar een oplossing hoor je nooit. Terwijl die toch voor de hand ligt: een volkstuin!


Wie 'm al heeft, weet hoe heilzaam zo'n tuin is. Ik kan me niet voorstellen dat er ook maar één volkstuinder is die last heeft van eenzaamheid; het enige waarover je ze wel eens hoort mopperen is dat ze zoveel aanspraak hebben, dat ze nauwelijks nog aan spitten en wieden toekomen. Verder eten zij en de rest van hun familie het hele jaar groente en fruit uit eigen tuin voor de spotprijs van een paar honderd euro: de huur van de tuin en wat zakjes zaad. Die groenten en vruchten zijn bovendien onbespoten en kakelvers. En de kinderen van volkstuinders? Die zien met eigen ogen waar aardappels en frambozen vandaan komen.

In Nederland liggen ongeveer 240.000 volkstuinen, verspreid over een stuk of duizend complexen en parken. Er zijn parken met alleen moestuinen, maar er zijn ook 'gemengde' waarin siertuinen welkom zijn. Er zijn er waar je niet mag overnachten en er zijn er waar dat wel mag. Op veel tuincomplexen worden bovendien activiteiten georganiseerd waar je al dan niet aan mee kunt doen. Heb je besloten om een volkstuin te huren, dan is het dus verstandig om er eerst een paar van dichtbij te bekijken. Lees ook de reglementen, want iedere volkstuin heeft zo zijn eigen ge- en verboden.

Lees het hele artikel in Trouw

2 opmerkingen:

  1. praten met groenten, heilzaam....

    'mobielen met krielen' staat of stond als widget op mijn VKblog...

    laifs!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 'k ga je reactie ergens plaatsen op WP.....

    BeantwoordenVerwijderen