zondag 28 augustus 2011

De verliefde homosoldaat

Dan Choi was een van de veertienduizend militairen die door de ban op homo’s in het Amerikaanse leger werd ontslagen. Zijn ‘vriendin’ Martha bleek in werkelijkheid Matthew te heten. Hij werd hét gezicht van de homorechtenbeweging die het uitgangspunt ‘don’t ask, don’t tell’ aanvocht. Met succes. Maar de prijs was hoog.
Elk weekend wanneer luitenant Dan Choi van de legerbasis naar huis in New York ging, kwamen de vragen. Waarom mogen we je vriendin nooit zien?, wilden zijn collega’s  weten. Ze maakten zelfs grapjes om haar naam. “Martha,” zeiden ze, “iemand met zo’n naam kan nooit knap zijn.” “Ik zei dan dat ze pacifist was en een hekel had aan het leger. Dan waren ze tenminste even stil.”

Choi (30) studeert aan de prestigieuze militaire academie in West Point en leert er Arabisch. In 2006 wordt hij als infanterieofficier uitgezonden naar Irak. Als hij een jaar later terugkomt in de Verenigde Staten, wordt hij verliefd. Niet op Martha, zoals hij zijn legermakkers voorhoudt, maar op Matthew. “Ik hield me altijd verre van homo’s, kende ook niemand die homoseksueel was. Matthew was de eerste.”

Baan op het spel
De liefde tussen de twee is zo sterk dat Choi beseft dat hij zich niet langer anders wil voordoen dan hij is. In maart 2009 maakt hij tijdens een televisieprogramma wereldkundig dat hij homo is. Vanaf dat moment staat zijn baan op het spel. Homo’s en lesbiennes mogen namelijk alleen op voorwaarde van geheimhouding dienen bij de Amerikaanse strijdkrachten. Er is zelfs een term voor: ‘don’t ask, don’t tell’. Een maand later krijgt Choi post: het leger zet de ontslagprocedure in werking. Een jaar later wordt hij officieel ontslagen.

Tegen die tijd heeft hij zich al ontpopt tot homorechtenactivist. Hij schrijft brieven aan president Barack Obama en het Congres, waarin hij oproept het omstreden beleid los te laten. “Het is een klap in het gezicht voor mij en mijn collega’s die in Irak hebben bewezen dat een eenheid alleen sterker wordt van diversiteit”, schrijft hij. Hij spreekt op universiteiten en geeft interviews aan vrijwel alle Amerikaanse tv-programma’s en wordt zo de bekendste homomilitair van Amerika.

Lees het hele bericht op One11.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten