zaterdag 27 augustus 2011

AVRO, VPRO en NTR werken samen voor kunst en cultuur

De AVRO, de VPRO en de NTR bundelen hun krachten op het gebied van kunst- en cultuurprogramma's. In 2012 moet er sprake zijn van 'een verregaande samenwerking' tussen de cultuurredacties van de omroepen, zei Bart Römer, de netmanager van Nederland 2, vandaag.
Door de bezuinigingen die de Publieke Omroep boven het hoofd hangen, is er straks ook minder geld beschikbaar voor kunst- en cultuurprogramma's op radio en televisie. Römer wil echter dat de omroepen kunst en cultuur ook in de toekomst toegankelijk maken voor een breed Nederlands publiek.

Naast samenwerking tussen de omroepen, streeft Römer ook naar een intensiever contact met spelers in het culturele veld, zoals musea en orkesten. Volgens de netmanager is het de bedoeling kunst en cultuur bij de bezuinigingen zoveel mogelijk uit de wind te houden.

Alle genres blijven aan bod komen op radio en tv, aldus Römer. 'Ook de kwetsbare en fragiele genres, die een wat minder groot publiek trekken. Al zal het een enorme inspanning vergen om dat te behouden.'

Mensen kunnen nu gemiddeld 30 uur per week naar kunst- en cultuurprogramma's op televisie kijken. Het afgelopen jaar is het aantal Nederlanders dat met kunstprogramma's is bereikt, gestegen van 33 naar 37 procent. Dat komt onder meer doordat er door de omroepen beter campagne is gevoerd en door aandacht te schenken aan populaire evenementen, zoals het North Sea Jazz Festival, Lowlands en Oerol.

Bron: Parool

3 opmerkingen:

  1. wist je dat Sarah Kroos als ludiek protest tegen de bezuinigingen op dit vlak gratis huiskameroptredens geeft? Inschrijven op haar website en ze brengt cultuur bij je thuis, onder de noemer " als cultuur te duur wordt (gemaakt) dan kom ik wel naar je toe. Vind het bewonderenswaardig ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Miss C. Ladevla: Nee, had dit nog niet vernomen. Inderdaad een zeer goed actie van haar. Alleen al de aandacht die ze zal krijgen voor 'de afbraak van de cultuur' door al die bezuinigingen. Het laat tevens zien dat cultuur en de uitingen ervan niet zomaar zijn weg te schoffelen. En dat is verheugend!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waar een wil is....respectduimpje....

    BeantwoordenVerwijderen