woensdag 14 december 2011

Klassieker 'Eindelijk Thuis' verkozen tot mooiste spirituele boek

Het boek 'Eindelijk thuis' van de in 1996 overleden priester en wetenschapper Henri Nouwen is door het Nederlandse publiek uitgeroepen tot het mooiste spirituele boek. Nouwens broer Laurent nam de prijs gisteren in Utrecht in ontvangst.
In 'Eindelijk thuis' beschrijft Nouwen in een kritisch zelfonderzoek zijn onrust, twijfel en worsteling met het leven. Dat doet hij aan de hand van Rembrandts schilderij 'De verloren zoon' waarbij de schrijver steeds een ander perspectief kiest. Nu eens ziet hij de verloren zoon in zichzelf, dan weer de zoon die - in een hoek van het schilderij - thuisbleef en tot slot spiegelt hij zichzelf aan de vaderfiguur.
Onder leiding van Trouw-redacteur Monic Slingerland koos een vakjury vijf spirituele boeken uit een selectie van 35 die door uitgevers was aangedragen.

Drie weken lang konden lezers stemmen - zowel via de website van de Maand van de Spiritualiteit als via de site van deze krant. Er werden 2331 stemmen uitgebracht; de winnaar kreeg er 1043.

Opvallend is, volgens Slingerland, dat zowel 'Eindelijk thuis', als de nummer 2 - 'Het Tibetaanse boek van leven en sterven' van de boeddhist Sogyal Rinpoche - boeken zijn van meer dan dertig jaar oud.

En dat terwijl lezers ook konden stemmen op nieuwe en heel praktische boeken zoals 'Weg met de warboel' van de Britse auteur Karen Kingston over de weldadige werking van een opgeruimd huis, of op 'De hele olifant in beeld' van bioloog Marja de Vries, die overeenkomsten schetst tussen de meetbare wereld van de materie en de onzichtbare wereld van levensenergie en op 'Geluk', onder redactie van Leo Bormans, waarin honderd hoogleraren uit alle delen van de wereld, steeds in drie bladzijden hun recept geven voor geluk.

Slingerland noemt 'Eindelijk thuis' een boek dat de lezer raakt, ontroert en uitdaagt tot zelfonderzoek. "Het is een intelligent, gelaagd werk. Nouwen laat zien dat je je hart kunt volgen, zoals hijzelf deed door een glanzende wetenschappelijke carrière te verruilen voor werk in de gehandicaptenzorg, maar dat dat niet automatisch betekent dat je problemen zijn opgelost. Dit in tegenstelling tot veel spirituele boeken die de lezer instant geluk beloven."

Uitslag
1. Eindelijk thuis: 1043
2. Het Tibetaanse boek van leven en sterven: 801
3. De hele olifant in beeld: 367
4. Weg met de warboel: 83
5. Geluk.: 67

Totaal aantal stemmen: 2331
Bron: Trouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten