dinsdag 20 december 2011

Babyboomer redt de arbeidsmarkt

Babyboomers gaan de arbeidsmarkt redden. Jongeren vinden de komende jaren werk, omdat ouderen met honderdduizenden tegelijk met pensioen gaan. Terwijl de werkgelegenheid bijna overal stokt, ontstaan door hun vertrek wel nieuwe vacatures. Het gaat met name om banen in de transport- en landbouwsector.

Het babyboomeffect is de komende jaren sterker dan ooit, vertelt onderzoeker Frank Cörvers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt in De Telegraaf. „Zo treedt de enorme groep mensen die geboren is in 1946 en 1947 nu massaal uit. Nieuwe vacatures ontstaan met name omdat zij stoppen met werken.” Bijna negen op de tien vacatures onstaan de komende jaren vanwege de grote vervangingsvraag. De komende vijf jaar gaat het om twee miljoen vacatures.

Vooral jongeren profiteren van het vertrek van babyboomers van de arbeidsmarkt, zegt hij. „De werkgelegenheid groeit zelf nauwelijks, maar de zogenoemde vervangingsvraag dus wel. Zonder die vraag, zou de positie van jongeren veel slechter zijn. Er is hierdoor wel werk voor ze.” Het blijkt uit het rapport ’De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2016’ dat de onderzoekers vandaag publiceren.

Bron: Welingelichte kringen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten