dinsdag 5 juni 2012

Vliegtuig op zonne-energie richting Marokko

MADRID - De Zwitser Bertrand Piccard is dinsdag in alle vroegte met zijn vliegtuig op zonne-energie opgestegen in Madrid voor zijn vlucht naar Rabat in Marokko. De 54-jarige Piccard doet met Solar Impulse een poging de Middellandse Zee over te vliegen. Het zou de eerste keer zijn dat zo'n vliegtuig een intercontinentale vlucht maakt. Het toestel wordt na middernacht in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) in Rabat verwacht.

 
Piccard vertrok bij het eerste ochtendgloren. Zijn vliegtuig is 64 meter breed, heeft de afmeting van de Airbus A340 maar weegt maar 1600 kilo, iets meer dan een gezinsauto. Het toestel bestaat grotendeels uit zonnepanelen en kan dankzij de accu's ook 's nachts vliegen.

De Solar Impulse werd door een andere piloot, Andre Borschberg, van het Zwitserse Payerne naar Madrid gevlogen waar het op 25 mei landde. Bij elkaar zijn de twee etappes 2500 kilometer lang, in afstand de langste reis tot nu toe met een toestel op zonne-energie. Eerder al cirkelde het vliegtuig ruim 26 uur lang boven Zwitserland.

Bron: Telegraaf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten