vrijdag 23 september 2011

Een radicale optimist

Met Mark Rutte wil ze graag een hartig woordje spreken. Zijn vrijwel vrouwloze kabinet staat symbool voor de emancipatie in het Nederland van 2011, vindt de nieuwe VN-vrouwenvertegenwoordiger Kirsten van den Hul. Maar ook de werkweigerende vrouw krijgt een waarschuwing. “Teren op de inkomsten van je man is een beangstigende vanzelfsprekendheid geworden.”

Een radicale optimist Ja, ze is een feministe. Maar ze scheert haar oksels wel en draagt een beha. Kirsten van den Hul (34), tenger postuur met een kortgeknipt, blond koppie, slaat met een vuist op de tafel in haar Amsterdamse appartementje. Het is een ambitieuze vuist. Later zal ze zeggen: “Ik wil burgemeester van Amsterdam worden. En daarna premier.”

Tot nu toe behoort deze Van den Hul tot de massa der Onbekende Nederlanders, maar daarin gaat snel verandering komen: de Nederlandse Vrouwenraad heeft haar gekozen tot VN-vrouwenvertegenwoordiger van 2011. Haar missie: de emancipatie in Nederland een flinke duw in de rug geven. Eind dit jaar komt ze met oplossingen die ze aan de VN zal presenteren tijdens de Algemene Vergadering in New York. Een eer, vindt ze haar benoeming in deze functie, die ’s lands eerste vrouwelijke minister Marga Klompé al eens vervulde in 1947.

Glazen plafond
Van den Hul bladert door wat statistieken en zucht. “We staan er slecht voor. Zie ons kabinet met slechts drie vrouwen: symbolisch voor de emancipatie in ons land. Wist je dat we het nog slechter doen dan de Filippijnen en Sri Lanka? Ik strijd voor gelijke rechten. Niet vanuit boosheid, maar vanuit de volle overtuiging dat iedereen er baat bij heeft.”

Feministe Van den Hul is allerminst een mannenhater. “We zijn niet beter, we zijn gelijkwaardig aan mannen. Maar dat glazen plafond, hè? Dat bestaat echt. Die witte mannen, zoals ik ze noem, kunnen er weinig aan doen. Uit onderzoek blijkt dat ze onbewust iemand kiezen die op hen lijkt. Met als gevolg dat er weer een witte man op een toppositie terechtkomt. Neem het aantal hoogleraren. De afgelopen twee decennia studeren er meer meisjes af dan jongens. En nog altijd is maar tien procent van de hoogleraren vrouw.” Ze somt andere sombere percentages op. Het aandeel vrouwelijke topambtenaren: 18 procent; vrouwelijke burgemeesters: 19 procent; vrouwelijke raadsleden: 26 procent.

Lees het hele bericht in One11.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten