donderdag 29 december 2016

Moe van al het slechte nieuws? Hier de mooie dingen van 2016


 Bloedige aanslagen, grote oorlogen, veel leed in de wereld en dan ook nog eens een aantal pop-iconen die overlijden: 2016 lijkt een verschrikkelijk jaar. Er is zoveel slecht nieuws, dat we soms vergeten dat er ook nog goede en mooie dingen gebeuren in de wereld. Wij zochten een aantal voorbeelden om te laten zien dat er ook verhalen zijn waar we wel nog om kunnen (glim)lachen.

Lees ze hier

maandag 12 december 2016

Superrijken richten fonds voor schone energie-innovatie op


Groene energie
Twintig steenrijke investeerders onder leiding van Microsoft-oprichter Bill Gates steken geld in een fonds voor het vinden van nieuwe technieken voor schone energie. Het nieuwe fonds heet het Breakthrough Energy Ventures Fund (BEV), en is zoals de naam al suggereert gericht op het bereiken van doorbraken op het gebied van schone energie. Gates is voorzitter van het fonds, dat in eerste instantie twintig investeerders kent. Vorig jaar lanceerde Gates al de Breakthrough Energy Coalition, een groep van 28 vermogende individuen en families die wil investeren in energie. Een aantal van hen steekt nu geld in het nieuwe fonds, zoals de Chinese oprichter van Alibaba Jack Ma, de Indiase zakenman Mukesh Ambani en durfkapitalisten John Doerr en Vinod Khosla en anderen. Hun gezamenlijke vermogen wordt geschat op bijna 170 miljard dollar. Het fonds gaat volgend jaar van start en is voor een periode van twintig jaar in het leven geroepen. Gates, zelf al goed voor een vermogen van 84 miljard dollar, steekt er een miljard in. Wat kun je met zo'n bedrag? "In energie-innovatie kun je daar heel veel mee", zegt Trouw-redacteur energie en klimaat Frank Straver. "Een start-up kan met een ton voor een bepaald project al heel goed uit de startblokken komen. Met zo'n groot bedrag kun je veel kleine, innovatieve ondernemers vooruit helpen. Neem bijvoorbeeld de Green Challenge innovatiewedstrijd. Die werd in 2007 gewonnen door Qurrent, dat toen 500.000 euro kreeg. Sindsdien is het groene energiebedrijf een serieuze speler geworden op de Nederlandse energiemarkt."

Lees hier het hele bericht

Bron: Trouw

donderdag 1 december 2016

Emotionele Jan Terlouw vraagt om meer vertrouwen


"Laten we de jeugd een wereld geven waarin we elkaar weer vertrouwen en de touwtjes weer uit de brievenbussen kunnen hangen." Met die woorden sloot D66-coryfee en schrijver Jan Terlouw gisteren zijn oproep af die hij hield bij De Wereld Draait Door. Veel mensen waren ontroerd door zijn woorden en sociale media ontplofte. De kern van zijn boodschap was vertrouwen, iets dat we volgens Terlouw in de afgelopen decennia zijn kwijt geraakt. Vertrouwen in elkaar, in de politiek, de politiek in de burgers en de grootste verliezer is de aarde. Die we met onze welvaart en gebrek aan vertrouwen in hoog tempo naar de verdoemenis helpen. In een interview dat Trouw anderhalve week geleden had met de oud-politicus ter ere van zijn vijfentachtigste verjaardag sprak hij ook zijn zorgen uit over het klimaatprobleem en de -in zijn ogen- lakse houding van de politiek. Hij riep op om het roer radicaal om te gooien en niet te wachten tot een grote ramp de aarde treft. "Het helpt als de regering olie verbiedt", suggereerde Terlouw. Terlouw ziet dat het bedrijfsleven langzaam begint te beseffen hoe urgent de situatie is, maar volgens hem is de rol van de overheid cruciaal. "Ik vind dat de politiek leiderschap moet tonen, door zelf ten minste een hálve stap verder te gaan met milieubeleid. Een grote stap, dat lukt niet meer in de politiek. In vergelijking met 50 jaar geleden is het morele gezag van de politiek enorm afgenomen. Dat is waarschijnlijk het gevolg van globalisering en liberalisering, in het geloof dat 'de markt' het allemaal beter kan dan de overheid."

Lees hier het volledige interview met Jan Terlouw.

Bron: Trouw