vrijdag 25 november 2016

De werkloosheid neemt nu overal af

Door: Paul Ruiter − 25/11/16, 15:31
© anp.
 
De Nederlandse arbeidsmarkt trekt verder aan. In alle provincies daalde de afgelopen drie jaar de werkloosheid, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral in Flevoland, Limburg en Friesland zijn meer mensen aan het werk.
De Nederlandse arbeidsmarkt lijkt de klap van de economische crisis gestaag te boven te komen. De economie groeit, er zijn meer openstaande vacatures het aantal werklozen neemt af. Toch is het werkloosheidsniveau nog altijd niet terug op het niveau van 2008, net voor de crisis, stelt het CBS.
In het derde kwartaal van 2016 zat 5,6 procent van de gehele Nederlandse beroepsbevolking zonder baan. In de provincie Groningen is die werkloosheid met 7,1 procent het hoogst. Daarmee lost het Flevoland af als koploper.

In Zeeland is het aantal werklozen al jarenlang het laagst. Daar zit 'slechts' 3,5 procent van de beroepsbevolking zonder werk.

Ook in de twee andere zuidelijke provincies, Limburg en Noord-Brabant, is de werkloosheid relatief laag rond de vijf procent. Gemiddeld zijn er in Nederland meer mensen aan het werk: de arbeidsparticipatie steeg naar 66,2 procent. In Utrecht zijn relatief de meeste mensen aan het werk (69,1), en de minste in Groningen (62,9).
 

Lees het hele bericht in Trouw

zondag 6 november 2016

Haaienbassin in Emmen wordt duikschool annex mega-aquarium

Emmen is medio volgend jaar een voor Europa unieke attractie rijker. Het voormalige haaienbassin van de oude dierentuin wordt omgetoverd tot een duikschool.
Dat bevestigt Marcel Ebelties, voorzitter van de Duikvereniging Emmen & Omstreken. Het bassin wordt omgebouwd tot een volledig aangekleed mega-aquarium, dat voor Europese begrippen enig in zijn soort is. ,,Alleen in Dubai en de Verenigde Staten heb je een paar van zulke duikscholen’’, weet Ebelties.
Het idee voor de duikschool komt mede uit de koker van Emmenaar Ruud Haak, IT-adviseur en doolhovenier. Hij maakte schetsen voor de invulling van de voormalige dierentuin en kwam daarmee in contact met de duikschool. Die was gelijk enthousiast. Ebelties. ,,We zijn naar de gemeente gestapt en hebben verschillende keren rondgewandeld met de projectleider en wethouder Jisse Otter. Van daaruit hebben we het plan verder uitgewerkt.’’

Scheepswrak
Het bassin biedt de duikclub de mogelijkheid om tot zo’n acht meter diep te duiken, in een omgeving die volledig de natuur nabootst. Ebelties: ,,Er komen vissen en kreeften in, veel groen, een oud scheepswrakje en meer van dat moois. De achterwand wordt voorzien van graffiti.’’ Ook worden er verschillende duikplateaus in de vorm van ijzeren geraamtes in aangebracht, zodat de lessen op verschillende dieptes kunnen worden gegeven. Er gaat straks een miljoen liter water in het bassin. Zoet water, waardoor een ombouw van filters en dergelijke nodig is. De vorige bewoners van het bassin, citroenhaaien uit Amerika, zwommen immers in zout water.
Over twee weken denkt de vereniging met de ombouw te kunnen beginnen; volgend jaar mei moeten dan de eerste duikers in de nieuwe omgeving terecht kunnen. De duikvereniging is nog hard op zoek naar sponsors om de kosten te drukken, maar doet ook veel zelf. ,,We hebben onder onze leden veel ondernemers en handige mensen, die zelf de handen uit de mouwen willen steken. Daarom is onze investering in eerste instantie beperkt tot 20.000 euro.’’ Ook de gemeente betaalt mee, bijvoorbeeld door het water te leveren.
De duikvereniging is nu nog elke zondagavond actief in het verouderde Aquarenabad in Emmen, waar tot maximaal 3.60 meter diepte gedoken kan worden. Maar het bad gaat dicht en het nieuwe zwembad dat Emmen krijgt wordt niet dieper dan twee meter, zegt Ebelties. ,,Dat is voor ons veel te weinig natuurlijk.’’

Bron: Dagblad van het Noorden